Beth Sholom New Sanctuary and Social Hall

Project Details

This sanctuary is one of the most complex and challenging concrete installation projects in the Bay Area. It is a marvel of engineering and craftsmanship and has become a world-renowned structure.

The project is comprised of two buildings that form a courtyard. The first building is the sanctuary. Carefully formed to exacting dimensions,the two foot thick walls are made of poured in place, colored concrete. The unadorned concrete finish is featured from both the interior AND exterior of the building. The structure uses an elaborate post-tensioning system on a radius to achieve it’s bowl-like shape. Within this concrete structure is the bimah which is bathed in natural light from nearly 1,000 sf of skylights.

The second building is a cube sheathed in metal, containing the social hall which opens to the courtyard. This building contains a chapel, meditation space, library, offices and meeting rooms. The Chapel, of fine walnut woodwork, is surrounded by stained glass windows from the old sanctuary. Two and three stories.

Owner
Temple Beth Sholom
Location
San Francisco, CA
Awards
Unbuilt Design Honor Award
Square Footage
24,300
Architect
Stanley Saitowitz, Natoma Architects, Inc.
Structural Engineer
Forrell Elesessor