Chevron Corporate Headquarters Relocation

This complicated project consisted of the relocation of Chevron's Corporate Headquarters (1800 employees) from San Francisco to San Ramon CA.  The work involved coordination and execution of all aspects of the construction work as well as scheduling of all owner Architectural and FF&E (Furniture, Fixtures & Equipment) services.  Broken into thirty six (36) separate projects within the Chevron accounting system, two (2) buildings in San Francisco were vacated and turned over to new ownership, five (5) buildings in San Ramon and one (1) building in San Francisco were remodeled (490,000sf), and extensive site upgrades including Security "hardening", ADA upgrades and extensive landscape enhancements were performed.  Work ranged from completely redoing the common spaces open to the public to upgrading the internal security system to world-class standards to entire floor remodels to building standard office space up to custom high-end construction suitable for the corporate offices of one of the world's largest integrated energy companies.

Approached on a fast track basis, the goal was to meet the deadline of vacating the San Francisco site in time to meet the conditions of the sale of the two associated buildings on Market Street in downtown San Francisco, a goal that was met and that earned Overaa a completion bonus for attaining. Overaa scheduled all preconstruction and construction activities for itself, the architect and subcontractors, plus identified and procured long lead items (i.e. limestone and marble from Italy).  Value engineering was necessary throughout the duration of the project. Several architects were used and more than 100 workers on multiple shifts.  Work was put in place literally as the sheets came off the drawing board. At its peak, the project involved 140 people working six days a week on individual 30,000sf floors. Highly specialized, long-lead materials were rigorously tracked, often air freighted and sometimes changed when impossible delivery times became apparent.

Overaa abated noise and dust, working around people and after-hours throughout the duration of the project. Crews worked around the clock to maintain schedule. The Schedule was accelerated whenever necessary to remain on time and to work around Chevron's ongoing operations.

Associated with this large project was the construction of a sophisticated security control room that displays 156 separate screen images and a Administration and Headquarters office pavilion, with associated service spaces, site work and utilities installation. Also included were fire smoke dampers, fire alarm and wet sprinkler systems throughout, interior toilet and locker rooms, exterior concrete and asphalt paving.