Lawrence Berkeley National Laboratory Advanced Light Source User Support Building

New 31,000 SF design/build "User Support Building", that houses experiment staging, mechanical assembly labs, chemical labs and storage, biology labs, conference rooms and offices. It serves as support space for users of the existing Advance Light Source Building, which cycles electrons in a centrifugal dome at 20 times the speed of light, enabling scientists to experiment with materials at a molecular and subatomic level. The building is a 3-story moment-frame steel structure with concrete topping slabs supported on drilled piers. Through Value Engineering, the chillers and boilers were eliminated and replaced by utilizing the existing chilled water from the cooling towers and the hot water is now coming from the adjacent ALS building boilers. In addition, the rooftop 10 ton AHU which was dedicated to the server room cooling has been eliminated and cooling is now accomplished by tapping into the Labs TRW (treated water) system in conjunction with state of the art server rack rear door cooling units.  Construction is slab-on-grade, light / heavy gauge metal framing with braced seismic frames, Centria metal panel exterior, TPO Duro-Last roofing over steel decking and built-up membrane roofing to match ALS Cyclotron Building. Also includes state of the art conference room AV system, 3 story large capacity elevator, fire alarm and wet sprinkler throughout, interior toilet and locker rooms, exterior concrete and asphalt paving, aluminum and wood doors, skylights, and polished concrete lobby.

Sustainability Factors
LEED Gold - Initial Mechanical designs achieved a 30% better than ASHRAE 90.1 goal.  Through supplemental energy modeling design changes such as installing a new heat recovery system to use the heat from the servers to re-heat the building and refurbishing and activating a dormant cooling tower, the USB buildings ASHRAE rating was increased to 56.6%.  LBNL utilized low water volume urinals. Construction waste management program diverted 50% to 75% of materials from disposal.

Project Collaboration
Overaa worked closely with the various LBNL on-site management and facilities group division heads - resulting in no interruptions to on-going education/research and no complaints from any departments in the campus.  Specific measures included: progressive traffic control plan, continuous dust control, after-hour/weekend site utility tie-ins, off days due to scheduled ALS beam line experiments. Work was located adjacent to ongoing research facilities and requires specialized construction means and methods to minimize disruption to ongoing testing and research while working closely with LBNL team members to ensure effective implementation.