Valero Benicia Lab and Maintenance Building

Valero Benicia’s Laboratory and Maintenance Service Building is approximately 62,700 SF. The single story Laboratory Building is 15,700 SF and the two-story Maintenance Building is 47,000 SF. The Maintenance Building includes shops, change room, lunch room, and fitness and maintenance/planning offices. Both buildings were designed with reinforced slab on fill, structural steel frame with metal clad skin exterior, composite and metal roofing, complete with HVAC, electrical, plumbing, specialty piping, shop jibs and overhead crane, fire protection, security/telecom/radio systems, utilities, and paved parking. Construction was complete in Spring of 2017. 

Additionally, Overaa built the design/build South Warehouse project and the Control House Lunch Room.  Scope of work included foundation improvements and interior tenant improvements including upgraded M/E/P systems. The new building was situated in the “blast zone” in the refinery which required it to be pressure and blast rated.

Although the Lab and Maintenance Building project was delivered with the design/bid/build method, the project included characteristics of a design/build project. Overaa engaged with Valero, the design team, and subcontractors at the start of construction to receive design clarifications and provide input and suggestions. We were active throughout the project in coordinating with end users to ensure the final design met their needs. Together with our MEP subcontractors, Overaa provided design review and relayed suggestions to the design team and Owner. Toe pull scheduling sessions were also held to optimize the sequence of activity on the project.

During the short preconstruction period our team suggested an alternate manufacturer on the electrical lighting package and changes in material on the glass/glazing system. The process piping system was redesigned and provided significant savings to the project. Through the value engineering process, we found over $450,000 in savings to the Owner.