Piedmont High School Quad/Student Center Seismic/Modernization

Piedmont High School is an existing operating campus of 7 buildings. This lease-leaseback project primarily renovated two buildings: the Quad/Library Building A and the Student Center Building B.

Building A includes protection of existing historic type finishes, demolition and abatement as necessary, seismic improvements of new hand dug 12'-20' deep foundations and concrete/shotcrete walls to roof structure for seismic reinforcing, a new roof plywood and structural steel diaphragm system for seismic improvements, removal and replacement of existing elevator and shaft for ADA improvements, improved fire sprinkler system, new roof membrane system, reinstalled existing tile roof with seismic anchorage added, new expansion joints, and selective interior remodeling improvements.

Building B includes seismic improvements of protection of existing historic type finishes, demolition and abatement as necessary, epoxy injection of wood trusses, carbon fiber reinforcement of existing concrete walls, collector tubes to tie exterior walls to each other full length of building, new plywood roof diaphragm, new fire sprinkler system, new roof membrane system, reinstalled existing tile roof with seismic anchorage added, removed/cataloged/reinstalled historic type decorative painted ceiling tiles and wood trim, new commercial kitchen, new bathrooms, remodeled counseling offices, extensive plaster repairs to match existing, and other selective improvements.

The project included replacing the campus switchgear, remove and replace sitework and parking for ADA improvements, remove and replace fire alarm system for 14 buildings on High School and Middle School campuses.

Construction occurred on the fully operating campus, with students occupying buildings surrounding A&B, on a limited area work site; we successfully coordinated the work to avoid impacting others.

Project was to complete by August 18, 2010, in order to allow students occupancy for the 2010 school year. Building A was completed 4 months early to allow the campus to reoccupy this space early and address some of their other needs.