John Muir Medical Linear Accelerator Addition - Yosemite Building

Construction and remodel of the existing Radiation Oncology Department. The addition was a below-grade concrete structure to accommodate a new Siemens Medical Systems Linear Accelerator and support spaces. The Linear Accelerator Room, referred to as "The Vault" due to its massive concrete wall and ceiling construction, has three foot thick concrete walls at the perimeter and six foot thick walls with 4 inch thick steel plates on both ends of the room for shielding purposes. A special four inch thick motorized vault door, with a borated polyethylene core, was installed to keep any scattered particles from escaping the exam area. A roof top chiller, dedicated to the linear accelerator, was placed on top of the 3 foot, 8 inch cast-in-place concrete block, located directly above the accelerator on top of the 3 foot roof slab. The Design Build portions of the work included Fire Protection Systems and Fire Alarm Systems. Special precautions had to be taken to prevent disruption in the services of the medical center, which remained in operation during the construction.